zaterdag 24 maart 2007

Dinsdag 20 maart: Groningen


Veel plaatsnamen in Suriname zijn hetzelfde als in Nederland. Zo heb je hier onder andere een Alkmaar, Domburg, Nieuw-Amsterdam, Wageningen en Groningen. Groningen is een klein plaatsje op ongeveer 43 kilometer van Paramaribo. In 1845 vestigden vierhonderd Hollandse boeren uit Groningen en Gelderland zich hier. De boeren moesten zich toen toeleggen op de landbouw en veeteelt, doordat de afschaffing van de slavernij in zicht was en omdat er in de toekomst een voedseltekort werd gevreesd. De boeren werden echter door de gevestigde plantagehouders tegengewerkt. Daarbij kwam dat een groot aantal boeren geveld werd door tropische ziekten. In 1853 werd het experiment gestaakt. Een deel van de boeren is teruggekeerd een ander deel kreeg elders landbouwgrond.

De Groningers van tegenwoordig herdenken graag. Dit is te zien aan de vele monumenten die op het dorpsplein te vinden zijn. Onder meer een kegelvormig monument ter herdenking aan 100 jaar Javaanse immigratie in het dorp Groningen, ook aan de Hindostaanse immigratie, het lijden en volharding der Nederlandse boeren, de Surinaamse onafhankelijkheid en de revolutie van 1980.

Naast de monumenten stelt Groningen niet zo heel veel voor. Toch is het ook interessant om ook deze plaatsjes aan te doen omdat je op deze manier een goed beeld krijgt van het Suriname buiten Paramaribo. Zo zijn de busreizen zelf al heel bijzonder, en dat voor nog geen euro. Helaas heb je soms ook een iets minder ervaren chauffeur. Deze buschauffeur vond het namelijk nodig om nog eventjes snel iemand in te halen, terwijl er al een tegenligger aankwam, hij hoopte dat de andere auto wel vaart zou minderen, maar helaas de vrouwelijke bestuurster gaf alleen maar meer gas. Met als gevolg dat de chauffeur de auto van de vrouw aan de kant drukt als blijkt dat de tegenligger toch wel erg dichtbij komt… Gelukkig bleef het alleen bij blikschade… en hoewel het voor niemand leuk was, vond ik het reuze interessant om te zien hoe lang het zou duren voordat de politie zou komen en hoe een zaak hier afgehandeld wordt. In principe gaat het allemaal hetzelfde als in Nederland alleen moet je hier ongeveer een uur langer wachten voordat de politie er is…

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Zoveel verschil met sommige Nederlandse buschauffeurs - vooral de chauffeurs op stadsdiensten - is er dus niet. Als je ziet wat voor een risico's die soms nemen...

Anoniem zei

Het is een plezier om in een verloren uurtje je verslagen te lezen. Boeiend zoals je alles beschrijft. We hebben hier inmiddels een uurtje er bij 's avonds dus de moestuin lokt. Dan wordt het lezen op alle logs minder. Vooral omdat het weer is opgeknapt. Marijke heeft het ook "erg druk" met haar vrije tijd. Over het werk lees ik maar zelden.

Anoniem zei

Toch liever het echte groningen ;)
Daar kan bijna geen stad aan tippe :P. Wel beetje naar het zin in Suriname?

Anoniem zei

Het echte Groningen - Grûnn - met het klimaat van het Surinaamse Groningen lijkt me wel een aardige combinatie :D

Maaike zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Maaike zei

De combinatie die Jorrit noemt is inderdaad zo gek nog niet! En dan heerlijk op een terrasje in de zon zitten in het Groningen van Nederland. Maar dat kan vanaf juli weer! Voorlopig vermaak ik mij hier prima!